Elektrostatik Toz Boya Nedir? 


Elektrostatik toz boyalar herhangi bir aykırı kimyasal madde içermeyen, çevreye duyarlı boya maddeleridir. Özellikle çevre bilincinin oluşması ile toz boyama sisteminin önemi büyük ölçüde artmıştır. Yapısı, içerdiği maddelerin doğasına ve nasıl kullanıldığına daha az zararlıdır. Süreçte çevreye verilen zararı en aza indirmeye yarar sağlamaktadır. Elektrostatik boyalar ile kullanılan boya daha uzun süre yüzeye yapışmakta ve malzemeyi daha hızlı boyamakta katkı sağlamaktadır. Toz Boya uygulamaları pürüzsüz, estetik ve neredeyse cam benzeri bir yüzey sağlar.   


Bu kaplamalar ek çözücüler gerektirir ve kaplama işlemi sırasında mıknatıs görevi görürler. Elektrostatik toz boya elektromanyetik alana sahiptir. Bu boyalar, elektronik olarak hareketli mıknatıslar gibi hareket ederek kullanıcılara ve çevreye birçok avantaj sağlar. 


Elektrostatik Toz Boyalar, termoset ve termoplastik olmak üzere 2 çeşide ayrılmaktadır. Elektrostatik toz boyalarda En yaygın kullanılanlardan boya çeşitlerinden biri ısıyla termoset toz boyalardır. Termoset toz boyalar, ısıyla kürlenen kaplamalardır. Poliüretan ve polyester olarak ikiye ayrılırlar. Yüksek sıcaklık dayanıklığı gerektiren parçalar için poliüretan elektrostatik toz boyalar kullanılmaktadır.  


Polyester toz boyalar genel kullanım için en çok tercih edilen toz boya çeşitlerinden biridir. Elektrostatik toz boya püskürtme yapılan alan iyi havalandırılmalıdır. Uygulama dolabının yakınında kesinlikle silikon içeren kimyasallar bulunmamalıdır. Korozyon direnci uygulama alanının temizliğine göre değişmektedir.  


Bu nedenle, toz boya püskürtmeden önce, orijinal levha üzerindeki tüm kirlilikler giderilmelidir. Aksi takdirde 3 ila 6 ay içerisinde toz boya soyularak korozyona uğramaya başlar. Metal bir yüzeye elektrostatik toz boya püskürtüldüğünde yüzeye sıkıca yapışacaktır. 


Elektrostatik Toz Boyalar Nerelerde Kullanılır? 


Elektrostatik toz boyalar, alüminyum sanayi, çelik kapı sanayi, makine sanayi, aydınlatma sanayi, beyaz eşya sanayi, otomotiv yan sanayi, metal mobilya sanayi, çelik çerçeve sanayi, park bahçe mobilyası ve çit imalatı, çocuk oyun parkı imalatı, tarım alet ve ekipmanları imalatı elektrik panosu imalatı, panel radyatör imalatı, bisiklet imalatı ve diğer alanlarda kullanılmaktadır.