Toz Boya Robotu Nedir?


Elektrostatik Toz Boya Robotları, Metal ve toz boyaların manyetik ortamdaki farklı yüklerine dayalı olarak dünyadaki çevre bilinci ile eş zamanlı olarak geliştirilmiş, toz malzemenin metal yüzeyi kaplayacak şekilde geliştirilmiş bir kaplama cihazlarıdır. Toz boya cihazları hayatımızın hemen her alanında karşımıza çıkan yüksek kaliteli kaplama robotlarıdır. Toz boya robotları günlük hayatta ve endüstriyel alanlarda sıklıkla kullanılmaya başlamıştır.  


Toz boya robotları sıvı kaplamalara göre daha dayanıklı bir yüzey sağlarken alana daha güzel bir görünüm kazandırır. Şok, nem, kimyasallar, ultraviyole ışık ve diğer aşırı hava koşulları nedeniyle, toz boyalı ürünler kaplama kalitesinin düşmesine neden olacaktır. Bu, çizilme, ufalanma, aşınma, aşınma, solma ve diğer aşınma sorunları riskini azaltır. 


Elektrostatik toz boya robotları günümüzde tek çevreci boyama çözümüdür ve kullanıcısına sağladığı hızlı ve ekonomik boyama ile bunu kanıtlamaktadır. Sonuç olarak uygulama sürecinde kullanılan kaplama miktarının %98'i metale yapışabilmektedir. Püskürtme işlemi sırasında çok düşük 07 mA ve çok düşük doğru akım şarj ederek boya partiküllerini topraklanmış parçalara aktarır. Sistemde diğer elektrikli aletler (matkap motoru vb.) gibi elektrik çarpması olasılığı yoktur. Şarj (-) Tabancadan boya çıktığında depo içerisindeki toz boyalar püskürtülmeye başlanır 


Toz Boya Robotları Nasıl Çalışır?


Elektrostatik olarak püskürtülecek parçalar üzerinde ayrılan polimer tozunun eritilmesiyle oluşan kaplamaya toz kaplama denir. Toz boya robotları toz boyayı püskürtme kabininde özel bir püskürtme tabancası ile püskürtür. Toz kaplama partikülleri; zıt kutuplar birbirini çeker ve prensibine göre parçaya çekilirler. Ancak aynı kutupta oldukları için birbirlerini iterler ve homojen dağılım sağlarlar, bu nedenle akış ve damlama ihtimalini neredeyse yok denecek kadar azaltırlar.  


Toz püskürtme robotları, solventsiz, yüzey kalitesi, dayanıklılık, boya geri kazanım sistemi, ekonomi ve çevreye duyarlılık, elektrostatik toz püskürtmeyi geleneksel püskürtme işlemlerine göre daha çekici bir alternatif haline getiriyor.