Emaye Boya

Emaye boyalar bazı maddeleri korumak yada parlaklık vermek için kullanılan bir maddedir. Emaye boyalar, Korumanın yanında metal yüzeye estetik özellik kazandırması içinde kullanılır. Emay yapısı gereği anyon ve katyonlardan oluşur. İçerdiği başlıca anyonlar oksijen ve flordur. Cam hamuruna çeşitli maden oksitlerin katılmasıyla bir araya gelir. Emaye boya ile kaplanmış olan malzemelere ise emaye adını verilir. Emaye boyanın içine katılan maden oksitlerle cama benzer bir yüzey oluşturur. Maden oksitler karıştırılır ve eritilir. Daha sonra yüksek sıcaklıklardaki fırınlarda toz haline gelir.

Emaye Boyaların Avantajı

Emaye boya uygulaması kuru yada ıslak olarak gerçekleştirilebilmektedir. Uygulamanın kaliteli olabilmesi için tabaka kalınlığı önemli faktörler arasındadır. İnce yapılan uygulamalar yanmalara sebep olarak, ürünlerin kalitesinin düşürebilir. Çok kalın olarak gerçekleşen uygulamalarda ise emaye atmaları gözlenir. Günümüzde ıslak uygulama daha çok kullanılmaktadır ve bu uygulama püskürtme, daldırma ve sallama ve sürme yöntemleri ile yapılır. Daldırma yöntemi adından da anlaşılabileceği gibi ürünün emaye banyosuna batırılıp çıkarması ile gerçekleşir. Bu yöntemle emaye kaybı ortadan kalkmış olur ancak akış yönünde izler meydana gelebilir.Emaye boya ile Püskürtme yönteminde ise kapalı kabinlerde, genellikle maddelerin tek tarafının kaplanması gereken durumlarda yapılır. Kompresör yardımıyla ürün üzerine uygulama yapılır.

Ayrıca toz emaye boyaların yanı sıra bir de yaş emaye boya uygulaması yapılabilmektedir. Hatta yaş emaye boya uygulaması yaygın olarak daha çok kullanılmaktadır ve daldırma, sürme, püskürtme, sallama yöntemleriyle yapılabilir. Daldırma ile yapılan yaş emaye uygulaması emaye banyosuna daldırıp çıkarma yöntemi ile yapılır ve bu yöntemle emaye kaybına uğranmaz.Emaye boyalar, macun benzeri ve sıvı formülasyonlara ayrılabilir. Boya tipi ne olursa olsun, çeşitli renkler olabilen yoğun bir kaplamadır, çünkü emaye paleti çok çeşitlidir.

Emaye boya uygulaması diğer kaplama türleri ile kıyaslandığında, sert ve pürüzsüz olması, istenilen her renkte üretilebilir olması ve bu renklerin hiçbir şekilde değişime uğramaması, toksik olmaması ve asla mikrop barındırmamamsı sebebiyle öne çıkar. Bunların yanında kolaylıkla temizlenebilir ve yüksek sıcaklıklara karşı direnci çok yüksektir. Bu sebeplerden dolayı sektörde de mutfaklarımızda da bizler için güzel ve sağlıklı bir alternatiftir.

Firmamız, birçok iş alanı başta olmak üzere tüm sektörlere komple toz emaye boya ve makinaları üretmektedir. Ayrıca işletmenize özel elektrostatik emaye fırını imalatı yapılmaktadır.