Toz Boya Nedir?

Toz boya; reçine, sertleştirici pigment, katkı ve dolgu gibi kuru ve katı hammaddelerden meydana gelen bir termoset boya türüdür. Bu boyalar çevre dostu boya türleridir. Dünyada ilk kez 1950’li yıllarda kullanılmaya başlamış olan bir boya türüdür. Bu boyalar ilk kez gaz ve petrol boru hatlarında kullanılan boyalardır. Daha sonra 1970’li yıllarda Avrupa ve Amerika’da üretilmeye başlayan boyalar oldu.

Ülkemizde de toz boya çeşitleri üretilmeye başladı. Günümüzde ekonomik boya çeşitleri arasında bulunduğu için dekoratif alanlarda da kaplama işlemlerinde çok popüler bir boya türü haline gelmiştir.  Bu boyalar solvent barındırmaz ve yüzey kaplamada kullanılan ürünlerdir.

Toz Boya Nasıl Üretilir?

Toz boya öncelikle ön karışımda tartılan hammaddeler homojen bir şekilde kuru karışım formuna gelir. Daha sonra renk düzenlemeleri de yapılır. Ön karışım sürecinde ekstrüder süreci başlar. Bu aşamada erime, karışma ve ezme aşamaları sırasıyla gerçekleştirilir.  Bu işlemden sonra ezilir ve soğutma bandında hava ya da soğuk su ile soğutulur.

Boya soğuduktan sonra kırılgan hale gelir ve  öğütmeye uygun form kazandırılır. Bu aşamadan sonra cipler değirmende öğütülür.  Ardından tanecik boyutlara gelmesi sağlanır. Daha sonra fan yardımıyla ince taneler siklona beslenerek tekrar işlenir ve toz kıvamına getirilir. Bu süreçten sonra kalan iri taneler elekten geçirilir. Elek sonrasında toz hale gelen boyalar kalite kontrol sürecinden geçer. En son aşamada hava ve nemden uzak olacak şekilde paketleme işlemi yapılır. Toz boya üretim sürecinden sonra çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere satışa sunulur.

Toz Boya Nasıl Uygulanır?

Toz boya uygulamasında öncelikle boyama yapılacak alanda temizlik uygulanır. Bu süreçte asidik temizleyiciler ve alkali temizleyiciler uygulanabilir. Temizleme işleminin ardından fosfatlama uygulaması yapılır.  Temizlik ve ön işlem sonrasında boyama aşamasına geçilir.

Toz boya uygulaması elektrostatik bir tabanca ile yapılır. Burada corona ve tribo iki farklı tabancalar kullanılabilir. İki tabancada farklı avantajlar vardır. Toz boya uygulanan parça daha sonra fırınlama aşamasından geçer. Bu aşamada boyaya göre sıcaklık ve süre belirlenir.  Bu sıcaklıkta boya erir ve düz zemine ulaştıktan sonra kürleşme olur. Toz boya ürünler 200 derecede 10 dakika kadar kürleşmektedir.