Statik Boya Makineleri


Statik Boya Makineleri solvent içermeyen bir yüzey kaplama aracıdır. Kaplayıcı malzeme, son kat boya tabakasını oluşturan çok ince toz boya partikülleridir.Toz boya, boya kabininde özel boya tabancaları vasıtasıyla atılır. Tabancadan geçerken elektrostatik yüklenen toz boya partikülleri kabin içinde boyanacak malzemeye yapışır ve kaplama işlemi gerçekleşmiş olur. 


Statik boya makinelerinde malzeme, son kat boya tabakasını oluşturan çok ince toz boya partikülleridir. Toz boya, boya kabininde özel boya tabancaları vasıtasıyla atılır. Tabancadan geçerken elektrostatik yüklenen toz boya partikülleri kabin içinde boyanacak malzemeye yapışır ve kaplama işlemi gerçekleşmiş olur. Toz boyanın malzeme yüzeyine tam olarak yapışabilmesi için malzemenin de çok iyi bir şekilde topraklanması gerekir. Fazla atılan boya, kabinde bulunan boya geri kazanım sistemi sayesinde toplanır ve tekrar kullanıma sokulur.


Boya geri kazanım sistemi elektrostatik toz boyama teknolojisinin en büyük ekonomik avantajlarından biridir. Malzeme toz boya ile kaplandıktan sonra pişirme fırınına girer. 200˚C olan fırın ısısı toz boyanın erimesini ve malzeme üzerine yapışmasını sağlar. Sonuçta çok dayanıklı, ekonomik, çevre dostu, geniş renk yelpazeli ve parlak bir yüzey kaplaması elde edilir. Solvent içermemesi, yüzey kalitesi, dayanıklılığı, boya geri kazanım sistemi, ekonomikliği ve çevre duyarlılığı elektrostatik toz boyamayı geleneksel boyama işlemlerine göre daha çekici bir alternatif yapmaktadır.


Neden Statik Boya Makineleri?


Statik boya makinesi uygulamaları kuru yada ıslak olarak gerçekleştirilebilmektedir. Uygulamanın kaliteli olabilmesi için tabaka kalınlığı önemli faktörler arasındadır. İnce yapılan uygulamalar yanmalara sebep olarak, ürünlerin kalitesinin düşürebilir. Çok kalın olarak gerçekleşen uygulamalarda ise emaye atmaları gözlenir. Günümüzde ıslak uygulama daha çok kullanılmaktadır ve bu uygulama püskürtme, daldırma ve sallama ve sürme yöntemleri ile yapılır. Daldırma yöntemi adından da anlaşılabileceği gibi ürünün emaye banyosuna batırılıp çıkarması ile gerçekleşir. Bu yöntemle emaye kaybı ortadan kalkmış olur ancak akış yönünde izler meydana gelebilir.Emaye boya ile Püskürtme yönteminde ise kapalı kabinlerde, genellikle maddelerin tek tarafının kaplanması gereken durumlarda yapılır. Kompresör yardımıyla ürün üzerine uygulama yapılır.

Statik Boya Makineleri Nasıl Çalışır?

Statik Boya Makinelerinde .Toz boya, boya kabininde özel boya makineleri ile atılır. Makineden geçerken elektrostatik yüklenen toz boya partikülleri kabin içinde boyanacak malzemeye yapışır ve kaplama işlemi gerçekleşmiş olur. 

Statik boya makinelerinde, elektrostatik işlemler makine vasıtasıyla gerçekleştirilir. Bu amaç için corona ve tribo olmak üzere iki tip statik boya makinesi mevcuttur. Corona tipi statik makinelerde, toz tabancayı terk ederken tabanca ucunda bulunan yüksek voltajlı bir elektrod sayesinde elektrostatik olarak negatif yüklenir.

Boyanacak parça topraklanmış olduğundan, elektrostatik olarak yüklenmiş olan boya kolayca parçaya yapışır. Ancak bazen çok girintili ve çıkıntılı parçalarda Faraday etkisi oluşup tozun çukur alanlara girişi sorunlu olabilir. Bu durumlarda tribo tipi makineler kullanılır. Bu tür makinede boya yüksek voltaj uygulanmadan, sadece sürtünmeyle positif yükle yüklenmesi sağlanır.